DE WATERPARTIJ
Van Stolkpark
(kleine vijver)
Recente reacties
- Peter Samethini op Luistermeer | voorjaar 2015
- Adriaan en Jacqueline op Luistermeer | voorjaar 2015
- Jose op Luistermeer | voorjaar 2015
- Ed Ubels op Luistermeer | voorjaar 2015
- Marleen G. op Luistermeer | voorjaar 2015
Speeldata:
Palmzondag . 29 maart : 07:22 am
Stille Zaterdag . . 4 april : 15:00 pm
Pasen . . . . . . . . . 5 april : 07:13 am
Pasen . . . . . . . . . 6 april : 07:11 am
START EN VERZAMELPUNT
WESTBROEKPARK ZUIDOOST INGANG
HOEK HARINGKADE / CREMERWEG
(zie ‘Nieuws’ voor kaartje)
VERTREK
za 04 april 15.00h
zo 05 april 07.10h
ma 06 april 07.10h
Duur voorstelling: 1,5 uur
kaarten + ontbijt/soep via www.boilerhouse.org
Uitvoerenden: 40 zangers, 3 dansers, 6 euritmie danskunstenaars,
2 beeldend kunstenaars, 1 musicus, 1 acteur.
Aansluitend aan de voorstelling bieden wij u de mogelijkheid bij Waterkant,www.dewaterkant.nl, op te warmen en te genieten van een hapje en een drankje. Op 4 april in de vorm van een aangeklede soep, op 29 maart en 5 en 6 april een paasontbijt. Zowel de soep als het ontbijt wordt aangeboden voor de speciale Luistermeer-vriendenprijs van 10 euro p.p., inclusief een koffie, thee of frisdrankje. Uw toegangsbewijs van de voorstelling dient dan tevens als consumptiebon.
Uiteraard staat het u vrij eventuele extra bestellingen te plaatsen.LUISTERMEER is een bescheiden, interactieve, poëtische locatietheater productie van Stichting Boilerhouse aan de kleine vijver van De Waterpartij.
Het publiek loopt een route die 3 locatie’s rondom de kleine vijver met elkaar verbindt.
Onderweg spelen zich scene’s af met zang, dans, spel en muziek waarbij ‘luisteren’ centraal staat.
Op zoek naar de juiste locatie voor LUISTERMEER kwamen we uit bij de kleine vijver van De Waterpartij in het van Stolkpark.
Van bovenaf gezien is er een opvallende uiterlijke gelijkenis te vinden tussen De Waterpartij en de bouw van het menselijk oor.
Het buitenoor herinnert aan de grote vijver, de gehoorgang verwijst naar het smalle pad langs het water en de kleine vijver duidt op het binnenoor met het slakkenhuis en evenwichtsorgaan, verbonden met de buitenwereld via de gehoorgang of de smalle verbinding tussen de twee vijvers. Hamer, aambeeld, steigbeugel liggen op de grens tussen land en water…
De aanleiding om met Pasen de voorstelling te spelen komt voort uit het feit dat wij denken dat in dit specifieke moment van het jaar, nauw luisterend, natuur en de menselijke cultuur, samenvallen. De dagen lengen en het steeds warmer wordende licht van de zon wekt nieuw leven. Dit feit spiegelt zich in ons op het moment dat wij rond Pasen nieuwe energie voelen en opnieuw verliefd worden op het leven in al zijn facetten.
Energie is nodig om zaken ‘om te buigen’, te veranderen of zelfs zaken een geheel nieuwe gedaante te geven. Ook om gebeurtenissen ‘uit te houden’ is energie nodig. In de natuur zit energie o.a. verborgen in de ogenschijnlijk dode takken die rond Pasen openbreken tot bladpuntjes. Zonsopgang is een mooie metafoor voor deze energie. Dat is de reden waarom we de voorstelling ook, met uitzondering van Stille Zaterdag, bij zonsopgang spelen. Wat heeft luisteren hiermee te maken? Luisteren is aandacht schenken. Luisteren is de sleutel tot de ander. Door luisteren kun je de ander begrijpen. Ik kom tot bloei als de ander naar me luistert en mij begrijpt. Ik verkrijg daarmee bestaansrecht. Maar dat is niet genoeg.
Het vraagt ook om een reactie, een antwoord, een daad, wellicht een verandering.
LUISTERMEER is een bescheiden expeditie waarbij het publiek in stilte rond de kleine vijver van de Waterpartij op verschillende locaties theatrale beelden meemaakt. Daarmee brengen zij een bepaalde actieve ‘luisterlaag’ aan in het theaterstuk. Deze actieve deelname, wekt een energiestroom op die als het ware de theatrale beelden tot leven roept. Zoals bladpuntjes takken openbreken door de warmte van zonlicht, zo komt LUISTERMEER tot bloei door de participatie van haar deelnemers. In een unieke interactie met de theatermakers is het publiek zo medeschepper van de voorstelling.
LUISTERMEER bestaat uit 3 delen.
In deel 1 ‘Het Huis’ ontmoet het publiek een meisje. Ze is eenzaam en leeft gevangen in haar herinneringen…
In deel 2 ‘Aan de Vijver’ heeft zij de moed opgevat om de herinneringen achter zich te laten en haar leven ‘te zoeken’ en mengt zich op een moment tussen het publiek.
In de wisselwerking die ontstaat met dans, zang, euritmie, muziek spel komen alle facetten van het meisje tot leven. We leren haar kennen en zien haar veranderen en verder trekken en worden tot volwassen mens.
Zij luistert zich een weg binnen tot zichzelf en wordt daarmee deel van een groter geheel.
Het derde deel, ‘LiefWebben’, speelt zich af op een drijfplatform midden op de kleine vijver en vormt de metafoor voor het hart van LUISTERMEER. Uiteindelijk vind de neerslag van de luistertocht van het meisje zijn beslag in een stille compostie waarmee het publiek binnen kijkt in haar ziel waar ‘een roos tot bloei’ komt.
Niet in de laatste plaats wordt met LUISTERMEER een ode gebracht aan
het echtpaar Kröller-Müller die 18 jaar aan diezelfde vijver hebben gewoond.
Het was hun ‘Huize ten Vijver” waar uiteindelijk aan het begin van de 2e wereldoorlog 150 Joodse kinderen onderdak vonden. Het is op die plek waar deel 1 zich afspeelt .
Stichting Boilerhouse maakt producties waarbij het hart centraal staat.MEDEWERKERS LUISTERMEER 2015:
Dans: Cora Bos-Kroese, Kenzo Kusuda, Miguel Oliviera, Alina Katharina
Boilerhouse dansers: Lisa Dunker, Loriana Favro, Monica Mees, Jeanine Ritter, Monique Moerkens, Franziska Knetsch
Kamerkoor Kwintessens olv. Raoul Boesten
Zangmedewerking: ± 30 leerlingen onder en bovenbouw Vrije School Den Haag
Klarinet: Anne Overpelt
Tekst & spel: Taco Sorgdrager
Acteur: Roel Goudsmit
Beeldend kunstenaars: Marian Zult en Paul Walboom
Eindregie: Hiba Vink
Kostuums: Helene Schaap
Productie: Annemiek Pool
Advies & ondersteuning: Gert van Breedam
Zakelijke begeleiding: Karen Vonder
Artistiek leider & regie: Laura Vink
Idee & intiatief : Laura Vink
Onderzoek & voorbereiding: De Boilerhouse projectgroep (zie dansers) olv. Laura Vink
Website: Niels Harland
Social Media: Margreet van der Lans
Medewerking Waterkant/ theeschenkerij www.dewaterkant.nl